TYTAN Palokatkot

Pitääkö muovisissa PEX-putkissa savutiivistää sisäputken ja kuoriputken väli?

Pitääkö muovisissa PEX-putkissa savutiivistää sisäputken ja kuoriputken väli? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Paloteknisesti pitäisi, jotta osaston savutiiveys ei vaarannu. Putkien välys on yleensä kuitenkin hyvin pieni. LVIS-teknisesti taas halutaan säilyttää kaksoisputken antama veden vuodonilmaisu. Palokatkovalmistaja palotestaa PE-X putket niin, että uloin kuoriputki ei ole katkaistu, jolloin paketti on savutiivis. Tämän takia detaileissa ei ohjeisteta suoraan savukittausta.

Rakennuskohde tehdään paloluokkaan P2. Mikä on silloin palokatkojen EI- toteuttamisluokka?

Rakennuskohde tehdään paloluokkaan P2. Mikä on silloin palokatkojen EI- toteuttamisluokka? EI 30 - EI 60. Rakennuksen korkeudelle ja henkilömäärälle on rajoituksia. Palotekninen suunnittelija on henkilö kuka määrittää kohdekohtaisesti asian, ole häneen yhteydessä.

Haluan muokata dwg-detailikuvaa omaan tarpeeseeni. Onko Ok?

Haluan muokata dwg-detailikuvaa omaan tarpeeseeni. Onko Ok? Tässä tapauksessa teet muutoksen omissa nimissäsi ja vastuullasi. ETA- Hyväksyntä tai rakennuspaikkakohtainen hyväksyntä ei välttämättä ole enää toteudu oikein tai kelpaa rakennusvalvontaan muutoksen myötä.

Osastoin saumoja Tytan Paloakryylillä. Saako saumalle 5 vuoden materiaalitakuun?

Osastoin saumoja Tytan Paloakryylillä. Saako saumalle 5 vuoden materiaalitakuun? Akryylit luokitellaan plasto-elastisiksi massoiksi, jolloin niille ei anneta takuuta. Elastisille massoille (esim. elementtisaumamassat) valmistaja voi myöntää massan tekniselle toimivuudelle 5 vuoden takuun.

Onko Tytan palokatkoille dokumentointiohjelmaa työmaille?

Onko Tytan palokatkoille dokumentointiohjelmaa työmaille? Ei ole. Osa asiakkaistamme käyttää sovellusta ja lisenssiä joka on tuotemerkistä riippumaton.

Voiko Rakennuskemia piirtää ja laatia detaileja rakennuspaikkakohtaisiin osastointeihin?

Voiko Rakennuskemia piirtää ja laatia detaileja rakennuspaikkakohtaisiin osastointeihin? Itse emme piirrä mutta meillä on yhteistyössä palotekninen suunnittelutoimisto, joka hoitaa kuviemme teon. Kuvien kustannus pitää sopia tapauskohtaisesti.

Kohteeseen on menossa satoja kappaleita eri kokoisia mansetteja. Löytyykö suoraan varastostanne?

Kohteeseen on menossa satoja kappaleita eri kokoisia mansetteja. Löytyykö suoraan varastostanne? Kannattaa olla yhteydessä meihin asiasta. Varastoa löytyy, mutta mikään ei estä antamasta ennakkotietoa asiasta meille. Yleensä toimitukset jakaantuu työmailla eriin.

Teen osastointia 25mm ja 32mm metalliputkille pienessä yhdistelmäläpiviennissä seinän läpi. Onko putkieristeen laadulla tai paksuudella vaatimuksia, kun toimitaan Tytan 2-K Palovaahdolla?

Teen osastointia 25mm ja 32mm metalliputkille pienessä yhdistelmäläpiviennissä seinän läpi. Onko putkieristeen laadulla tai paksuudella vaatimuksia, kun toimitaan Tytan 2-K Palovaahdolla? Alle 28mm halkaisijaltaan olevia metalliputkia ei tarvitse välttämättä eristää lainkaan ETA 11/0206 mukaan. Putkien etäisyys tällöin toisistaan min. 60mm 32 mm metalliputket pitää eristää joko vähintään 30mm paksulla kivivillaeristeellä 650mm matka läpiviennin molemmin puolin (kivivillan tiheys min. 90 kg/m3)...

Voidaanko muovisia PE-X käyttövesiputkia osastoida mansetilla?

Voidaanko muovisia PE-X käyttövesiputkia osastoida mansetilla? Seinärakenteissa voidaan, ja putket voivat olla myös silloin mansetin läpi niputettuna max 55mm nippuihin. Lattiaan ei ole toistaiseksi hyväksyntää mansetilla, mutta nauhalla on 54mm putkiin asti (2 kierrosta palokatkonauhaa ja 100mm kipsivalua) Putket voivat olla samassa aukossa, keskinäiset välit min. 30mm nauhalla toimiessa.

Haluttaisiin osastoida PP-muoviputki lattialaatassa käyttämällä 50mm kivivillalevyä valupohjana ja siihen päälle 50mm kipsivalua. Putken ympärille (110mm) tulee se 2 kierrosta palokatkonauhaa. Onko hyväksynnänmukainen?

Haluttaisiin osastoida PP-muoviputki lattialaatassa käyttämällä 50mm kivivillalevyä valupohjana ja siihen päälle 50mm kipsivalua. Putken ympärille (110mm) tulee se 2 kierrosta palokatkonauhaa. Onko hyväksynnänmukainen? Ei. Kipsivalua on oltava min. 100mm paksusti PP-putkien tapauksessa. Kivivillalevyn saa halutessa jättää paikoilleen, mutta kipsivalu 50mm ei riitä. Nauhan paikka on aina valun alaosassa. Katso myös kysymys 84.

Pitäisi tehdä EI 60 palokatko 2-K palovaahdolla kaapelinipulle. Seinä on kipsilevyjä, paksuus 100mm. Miten saan sinne tarvittavan 144mm syvyyden vaahtoa?

Pitäisi tehdä EI 60 palokatko 2-K palovaahdolla kaapelinipulle. Seinä on kipsilevyjä, paksuus 100mm. Miten saan sinne tarvittavan 144mm syvyyden vaahtoa? Seinää pitää leventää syvyyssuuntaan palokatkon kohdalta. Voidaan käyttää joko Tytan 1-S Palokatkolevyä, joka liimaamalla kehykseksi aukon ympärille saadaan 50mm rakennevahvuutta lisää tai sitten tehdään kipsilevyllä tai muulla palamattomalla EN 13501-1 / A1-luokan mukaisella materiaalilla, lisäkotelointi palokatkon kohtaan, jonka avulla seinä...

Onko ennakoiva palokatkosuunnitelma aina pakollinen?

Onko ennakoiva palokatkosuunnitelma aina pakollinen? Tähän on pakko vastata, että asia vaihtelee paikallisesti ja toki myös kohtekohtaisesti Suomessa. Parasta olisi, että se vaadittaisiiin aina. Yleensä on ongelmia tiedossa jos suunnittelua ei tehdä tai vaadita. Tyypillisesti porataan aukkokoot väärin palokatkoille tai tehdään poikkeava osastointi jota rakennusvalvonta ei hyväksy. Ennakoivassa suunnittelussa nimenomaan haetaan ratkaisut etukäteen ja rakennusvalvonta käy ne myös ennakkoon lävit...

Mikä tehdas valmistaa palokatkotuotteenne?

Mikä tehdas valmistaa palokatkotuotteenne? Tämä ei ole julkista tietoa.

I am doing a fire seal in a drywall with calcium silicate boards and not normal gypsum boards, is that ok?

I am doing a fire seal in a drywall with calcium silicate boards and not normal gypsum boards, is that ok? Yes, as long as the wall is classified according to EN 13501-2 for the required fire resistance period, and the wall thickness is equal or greater than the approval for the fire stopping product.

Käykö betonilaatan polttotestitulokset myös puurakenteiseelle lattialaatalle?

Käykö betonilaatan polttotestitulokset myös puurakenteiseelle lattialaatalle? Ei, tämä ei ole sallittua.

Kohteessa on kaikinpuolin poikkeava toteutus yhden osastoinnin kohdalla. Rakennusvalvonta edellyttää Eurofins tai vastaavan tason polttokoetta, kun ETA:stanne toteutusta ei löydy. Miten toimitaan?

Kohteessa on kaikinpuolin poikkeava toteutus yhden osastoinnin kohdalla. Rakennusvalvonta edellyttää Eurofins tai vastaavan tason polttokoetta, kun ETA:stanne toteutusta ei löydy. Miten toimitaan? Jos rakennusvalvonta kelpuuttaa vain ETA:n mukaisen toteutuksen, pitää ratkaisua hakea toisesta palokatkotuotesarjasta. Emme lähde poltattamaan erikoisratkaisuja Eurofins tms testilaitoksessa.

 Onko Tytan Palokipsimassan säilyvyys rajattu?

Onko Tytan Palokipsimassan säilyvyys rajattu? Tuote säilyy säkissään rajattomasti avaamattona ja kuivassa säilytettynä. Avattu säkki säilyy esim. muovilaatikossa jonkin aikaa.

Miten tehdään sähkökaapin pohjan läpivientien osastointi?

Miten tehdään sähkökaapin pohjan läpivientien osastointi? Kysy ensin kaapin valmistajalta. Heillä voi olla esim. tyyppihyväksyntä läpivientikumeille. Jos kaappi on suoraan kiinni lattialaatassa, tilanne hoituu lattialäpivienti-detailein sähkökaapeleille.

Kohteessa on pelkkää betonirakenteen osastoivaa saumausta. Paloakryyli olisi tilaajan mukaan ok mutta liian kallista. Onko muuta tuotetta?

Kohteessa on pelkkää betonirakenteen osastoivaa saumausta. Paloakryyli olisi tilaajan mukaan ok mutta liian kallista. Onko muuta tuotetta? Saumaukseen voidaan käyttää Tytan B1 Linear paloakryyliä, joka on edullisempi laatu. Sillä ei saa tehdä läpivientien osastointeja, koska tuote ei paisu kuumuudesta.

Kohteessa on desibeliputki mitä ei löydy ETA:stanne. Miten toimitaan?

Kohteessa on desibeliputki mitä ei löydy ETA:stanne. Miten toimitaan? Ota yhteyttä ja kerro tarkemmin mikä putki kyseessä. Polttotestejä saattaa löytyä, mutta niitä ei ole aina vielä ETA:ssa. Jos rakennusvalvonta edellyttää putken nimeä ETA:ssa ja rakennuspaikkakohtainen perustelu ei kelpaa, ratkaisu tarvitaan toisen valmistajan sarjasta. Polttotestaus tulee perässä ja uusimmat putkimallit ovat yleensä hankalimpia. Esimerkiksi Uponor Decibel putki on tällä hetkellä (kevät 2020) yksi vaikeimmis...

Mansetin detailkuvassa on ohjeistettu putken ja rakenteen välin sulkeminen kivivillalla ja paloakryylikerroksella. 110mm muoviputki on 190mm aukossa. Tulee aika paksu kakku akryylistä? Eikö voi käyttää juotosbetonia?

Mansetin detailkuvassa on ohjeistettu putken ja rakenteen välin sulkeminen kivivillalla ja paloakryylikerroksella. 110mm muoviputki on 190mm aukossa. Tulee aika paksu kakku akryylistä? Eikö voi käyttää juotosbetonia? Aukon mitoitus on väärin mansetille. Aukon koko= Putken halkaisija +20mm ja aukko < kuin mansetin ulkohalkaisija ,on ohjeistettu samassa detailissa. Tällöin putken ympärillä on 10mm tilaa aukossa ja sen sulkeminen villa+paloakryylillä onnistuu helposti. ETA-hyväksynnän mukaan j...

Saako mansetin asentaa muoviputken muhvin kohdalle?

Saako mansetin asentaa muoviputken muhvin kohdalle? Kyllä. Mansetin ETA:ssa sanotaan näin: TYTAN B1 Fire Collar are oversized to allow for the natural gradient of pipework for flow purposes and inconsistencies of pipe installation. Eli mansetit on testattu ylikokoon, testeissä on huomioitu putkien kaato ja muhvit. Huomiona, että esim 110mm mansetti ei mahdu 110mm linjan muhvin kohdalle. Tällöin käytetään tyypillisesti 125mm mansettia tai 160mm mansettia.

Onko Tytan B1 Paloakryylissä M1-päästöluokitusta?

Onko Tytan B1 Paloakryylissä M1-päästöluokitusta? Ei ole. EC1plus-eurooppalainen päästöluokitus on. Jos kohde on vaativa esim sairaala, yleensä vaaditaan tuo M1.

Desibelimuoviviemärin valmistaja on antanut kannakointimitat mitkä poikkeavat palokatkodetailin mitoista. Eivät anna takuuta desibeliarvoille jos kannakoidaan eri mitoilla.

Desibelimuoviviemärin valmistaja on antanut kannakointimitat mitkä poikkeavat palokatkodetailin mitoista. Eivät anna takuuta desibeliarvoille jos kannakoidaan eri mitoilla. Osastointien kohdalla toimitaan palokatkodetailien mukaisesti. Polttokokeita palokatkoratkaisuille ei tehdä putkivalmistajien kannakointisuositusten mukaan, koska polttokoe koostuu monesta muuttuvasta tekijästä ja putkimerkkejä on kymmeniä. Jos desibeliarvo laskennallisesti on alempi osastoinnin kohdalla lyhyellä matkalla, o...

Saako kipsivaluun kiinnittää mansetin muoviputken ympärille, lattiavalussa?

Saako kipsivaluun kiinnittää mansetin muoviputken ympärille, lattiavalussa? Kyllä. Mansetti toimii kipsiin kiinnitettynä. Kipsi on kova materiaali, joten mansetin kiinnitys siihen ei ole ongelma.

Voidaanko detailissa määritetty kipsivalu min. 100mm korvata 50mm kova kivivillalevy ja sen päälle 50mm kipsivalua?

Voidaanko detailissa määritetty kipsivalu min. 100mm korvata 50mm kova kivivillalevy ja sen päälle 50mm kipsivalua? Ei. Palonkesto on huonompi näin. Toisinpäin vaihto onnistuu eli jos kuvassa on kivivillalevy 50mm + kipsivalu 50mm, niin 100mm kipsi toimii ja antaa vähintään saman paloluokan. Jos pitää toimia kivivillalevyn kanssa ja detailissa on 100mm kipsiä, kipsivalua pitää valaa min. 100mm levyn päälle. Levy voi jäädä alimmaksi paikoilleen, katso edellinen kohta.

Lattian yhdistelmäpalokatkoon valetaan kipsimassaa min. 100mm ja muoviputken ympärille tulee palokatkonauhaa, voidaanko työvaiheessa valulapuksi alimmaksi laitettu villalevy jättää lattiarakenteeseen?

Lattian yhdistelmäpalokatkoon valetaan kipsimassaa min. 100mm ja muoviputken ympärille tulee palokatkonauhaa, voidaanko työvaiheessa valulapuksi alimmaksi laitettu villalevy jättää lattiarakenteeseen? Kyllä. Valmistajan mukaan wrap toimii oikein. Kova kivivillalevy parantaa käytännössä palonkestoa.

Voiko Tytan Palopistoolivaahdolla täyttää palo-osaston tyhjiä pieniä aukkoja?

Voiko Tytan Palopistoolivaahdolla täyttää palo-osaston tyhjiä pieniä aukkoja? Tuotteella ei ole hyväksyntää läpivienteihin, joten ei saa täyttää.

Muovinen lattiakaivo yhdistyy kivivillalla lisä-äänieristettyyn desibeli-muoviviemärin pystylinjaan. Toteutus wrap nauha ja kipsivalu. Saako kivivilla-putkieristeen asentaa kiinni wrapin alapintaan?

Muovinen lattiakaivo yhdistyy kivivillalla lisä-äänieristettyyn desibeli-muoviviemärin pystylinjaan. Toteutus wrap nauha ja kipsivalu. Saako kivivilla-putkieristeen asentaa kiinni wrapin alapintaan? Suositus on: Jätä 50mm väli.

Kiviseinässä 150mm on rinnakkain halk 80mm porattuja reikiä. Yhteen tulee metalliputki 32mm Armaflex-eristeellä sekä lisänä unohtunut kaapeli 20mm. Voiko toteutus olla yhä Paloakryylikittaus ja kivivillaa rakenteen keskellä?

Kiviseinässä 150mm on rinnakkain halk 80mm porattuja reikiä. Yhteen tulee metalliputki 32mm Armaflex-eristeellä sekä lisänä unohtunut kaapeli 20mm. Voiko toteutus olla yhä Paloakryylikittaus ja kivivillaa rakenteen keskellä? Käytä Tytan 2-K Palovaahtoa tähän aukkoon. Kyseessä on yhdistelmäläpivienti kun kaapeli lisätään samaan aukkoon metalliputken kanssa. Lisäksi 20mm kaapeli ei ole enää ns. pieni lisäys vaan siinä on lämpöä johtavaa kuparia jonkin verran. Vaahtoa pitää olla 144mm syvästi jott...

Kun sähkökaapeli on muovisessa suojaputkessa, pitääkö kaapelin ja putken pieni väli savutiivistää?

Kun sähkökaapeli on muovisessa suojaputkessa, pitääkö kaapelin ja putken pieni väli savutiivistää? ETA-hyväksynnissä tätä ei vaadita paloluokan toteutumiseksi. Tiivistämistä on välillä vaadittu työmaavalvonnan puolesta, ja tiivistys voidaan toki tehdä.

Voiko palokatkomansetin asentaa myös laatan yläpuolelle?

Voiko palokatkomansetin asentaa myös laatan yläpuolelle? Kyllä. Tähän on tullut uusi hyväksyntä 2019.

Miten pitäisi tehdä uuden paritalon osastointi vintin osalta?

Miten pitäisi tehdä uuden paritalon osastointi vintin osalta? Yleensä vaaditaan, että osastointi tehdään vesikattoon saakka ja palon leviäminen räystään kautta on estetty. Tämä ei tarkoita, että osastoiva seinä rakennetaan kiinni katemateriaaliin; siellä pitää olla yläpäässä niinsanottu joustovara (kivivillaa / paloteknistä pu-vaahtoa) mm. lumikuorman takia. Parasta olla yhteydessä kohteen rakennesuunnittelijaan asiasta. Esim. NR-kattoristikon kipsilevytys osana osastointia on nykyään kielletty...

Kerrostaloon ollaan suunnittelemassa lisäkerrosta. Miten tämä vaikuttaa palotekniseen suunnitteluun, esim. poistumisteihin?

Kerrostaloon ollaan suunnittelemassa lisäkerrosta. Miten tämä vaikuttaa palotekniseen suunnitteluun, esim. poistumisteihin? Tämä ei ole meidän juttuja lainkaan. Rakennusvalvonta lienee paras paikka kysyä asiaa.

Yksittäinen paloakryylikittaus putken ympärillä on haljennut. Toimiiko palokatko kuitenkin?

Yksittäinen paloakryylikittaus putken ympärillä on haljennut. Toimiiko palokatko kuitenkin? Tuote paisuu oikein, mutta ei ole mahdollisesti täysin tiivis. Pintaan tulee vetää uusi kerros samaa tuotetta. Syy tuotteen halkeamiseen yleensä on ulkoinen tekijä, esim. liian nopea kuivuminen työmaalla.

Onko Tytan 2-K vaahdolle olemassa akkukäyttöistä puristinta?

Onko Tytan 2-K vaahdolle olemassa akkukäyttöistä puristinta? Mm. Vantaalla Kartecon Oy edustaa työkalua.

Onko Tytanilla ETA-hyväksyntiä puurakenteisiin?

Onko Tytanilla ETA-hyväksyntiä puurakenteisiin? 2019 tuli joitakin ratkaisuja, mutta eivät ole vielä ETA-tasoisia. Ratkaisut puussa perustuu rakenteen molemminpuoliseen osastointiin ja ovat EN-tasolla.

Mikä on hyvä tuote sähkönippujen nousuputkiin lattian läpi?

Mikä on hyvä tuote sähkönippujen nousuputkiin lattian läpi? Tytan 2-K palovaahtoa usein käytetään näissä. Tuote turpoaa asennuksen aikana, jolloin se nousee itsestään pystysuunnassa esim villatupon avulla ja myös tiiveys kaapeleiden lomaan toteutuu. ​EI 60 taso saavutetaan kun kuivanutta vaahtoa on min. 144 mm syvästi. Tuotteen sekoituskärki on 200 mm pitkä.

Kohde on uusi kerrostalo 5 kerrosta ja vintti. Pitääkö joka kerroksen väli osastoida palokatkoilla?

Kohde on uusi kerrostalo 5 kerrosta ja vintti. Pitääkö joka kerroksen väli osastoida palokatkoilla? ​Tämä selviää kohteen paloteknisestä suunnitelmasta. Kysy rakennesuunnitelijalta. Jos kohteessa on kerros-osastointi, niin silloin kaikki kerrokset osastoidaan omiksi osastoiksi.

Kohteen vanhat valurautaviemärit sukitetaan. Miten niitä tulkitaan paloteknisesti tämän jälkeen?

Kohteen vanhat valurautaviemärit sukitetaan. Miten niitä tulkitaan paloteknisesti tämän jälkeen? Ne ovat edelleen teräsputkia. Esim. mansetin käyttö tällöin on teknisesti väärin.

Saako Teiltä kohteen määrälaskennan palokatkoille?

Saako Teiltä kohteen määrälaskennan palokatkoille? Emme tee tätä. ​Määrälaskenta vaatii kohteen todelliset reikäkoot, lukumäärät ja putkieristystoteutukset eksaktisti. Jos reikien koko ei ole oikein dokumenteissa, määrälaskenta menee väärin. Pienikin heitto tekee virheen.

Millä voi toteuttaa EI 60 sauman kahden kivilaatan väliin lattiassa?

Millä voi toteuttaa EI 60 sauman kahden kivilaatan väliin lattiassa? -Kivivillaa (tiheys vähintään 40kg/m3) 25mm ja sen päälle vähintään 25mm Tytan Linear B1 Paloakryyliä antaa EI 120. Toteutus laatan yläpintaan. -Kivivillaa 90mm vähintään ja sen päälle vähintään 10mm Tytan paloakryyliä. Tämä antaa EI 240 yläpuoleen laattaa tehtynä. -Tytan B1 Palokatkovaahtoa 150mm syvästi antaa EI 180. Maksimi sauman leveys on 20mm. Suositus sauman minimileveydeksi kaikkiin saumoihin on 10mm.

Kun putket on muuten ohjeistettu eristämään myös rakenteiden läpi, niin osastointien kohdalla detailissa on katkeava villaeriste. Onko tämä järkevää?

Kun putket on muuten ohjeistettu eristämään myös rakenteiden läpi, niin osastointien kohdalla detailissa on katkeava villaeriste. Onko tämä järkevää? Tähän vastauksemme on: paras olisi tehdä samanlailla koko kiinteistö. Tytan sarjassakin on jo ratkaisuja, joissa villaeriste menee pitkänä rakenteen läpi. Ongelmat liittyvät yleensä kondenssiin, jota ei synny silloin kun palokatko on tiivis. Eli katkeava villaeriste kyllä toimii, mutta jos sen savukittaus tehdään huonosti, happea pääsee palokatk...

Mikä on yleisin ongelma palokatkoasennuksissa?

Mikä on yleisin ongelma palokatkoasennuksissa? Ainakin aikataulullisiin ongelmiin on usein yksi syy: työmaan ohjeistus osastoivien rakenteiden kohdalla. Jos sitä ei ole tehty, työmaalla tehdään asioita väärässä järjestyksessä, reikäkoot on väärin jne. Yksi konsti tähän on antaa ensimmäinen palokatkourakka ammattilaiselle, kuka ohjeistaa jo alussa kaikki aliurakoitsijat. Suunnittelussa törmää joskus siihen, että kohdekohtaista palokatkosuunnitelmaa ei ole etukäteen esitelty urakoitsijalle; joki...

Mikä Tytan tuote soveltuu väestönsuojan läpivienteihin?

Mikä Tytan tuote soveltuu väestönsuojan läpivienteihin? Tytan palokatkoilla ei ole painetestaukseen perustuvia hyväksyntiä väestösuojiin. Tuotteita niihin voit kysyä esim Roxtec Oy:stä, Temet Oy:stä tai Hilti Suomi Oy:stä.

Miten kipsimassan valutuki pitäisi rakentaa kun tekniikka on aukosta jo läpi?

Miten kipsimassan valutuki pitäisi rakentaa kun tekniikka on aukosta jo läpi? Tähän on muutama vaihtoehto. Jos aukko on melko täynnä tekniikkaa, yleensä helpoin on tehdä kipsisatsi pienemmällä vesimäärällä ja ns. leipoa se paikalleen alapuolelta laattaa jopa ilman valutukea. Tällöin valun minimipaksuudeksi tehdään 100mm. Jos käytetään kovaa kivivillalevyä tai Tytan 50mm 1-S levyä valutukena, sitä joutuu palastelemaan, mutta tällöin valu onnistuu notkeampana (=enemmän sekoitusvettä) ja yläpuole...

Pitäisi rakentaa osastoiva EI 30 seinä kipsilevystä. Montako levyä pitää olla?​​

Pitäisi rakentaa osastoiva EI 30 seinä kipsilevystä. Montako levyä pitää olla?​​ Normaali 12.5 mm paksu kipsilevy antaa EI 15. EI 30 rakenne vaatii siis 2 kpl niitä. Asia erikseen on erikoislevyt palontorjuntaan, niissä voi olla eri periaate levyjen määrään. Kipsilevyjen välissä olevalle villalle ei yleensä lasketa paloluokkaa. Äänieristeenä se voidaan kuitenkin tarvita.

Tytan B1 Palopistoolivaahtoa käytetty työmaalla. Tuote jää marenkimaiseksi ja murenee samantien jos siihen koskee vaahdotuksen jälkeen. Keli -5 astetta noin.

ytan B1 Palopistoolivaahtoa käytetty työmaalla. Tuote jää marenkimaiseksi ja murenee samantien jos siihen koskee vaahdotuksen jälkeen. Keli -5 astetta noin. Kyseessä ei ole talvivaahto. Keli pitää olla vähintään +10 ja pullon lämpötila +10 vähintään. Marenkimainen vaahto lopulla muuttuu joustavaksi, mutta ottaa aikaa useita päiviä. ​Pakkasilmassa on erittäin vähän kosteutta, siksi vaahto jää marenkimaiseksi, kun vaahdon kuivuminen vaatii vettä ilmasta.

Onko tuotteiden kaikki polttokoetulokset listattu niiden ETA-hyväksynnissä?​

Onko tuotteiden kaikki polttokoetulokset listattu niiden ETA-hyväksynnissä?​ Valmistajalla on myös testituloksia, joita ei ole ETA:ssa. Esim. puurakenteella löytyy EN-tason polttokoetuloksia. Palotestaus on jatkuvaa ja voi sanoa, että ETAa:n on aina tulossa jotain uutta. Jokin puuttuva ratkaisu työmaalle voi olla jo testattu ja sitä voidaan yleensä käyttää rakennuspaikkakohtaisena ratkaisuna. Tarvittaessa tehdään erillinen todistus, että polttokoe on tehty. Joskus viranomaiskanta on , että vain...

Työkuvassa on min. 100mm kipsivalu ja paloluokka EI 60. Kohteessa on vain EI 30 vaatimus kaapelinipulle. Kun valan 50mm, täyttyykö EI 30 näin?

Työkuvassa on min. 100mm kipsivalu ja paloluokka EI 60. Kohteessa on vain EI 30 vaatimus kaapelinipulle. Kun valan 50mm, täyttyykö EI 30 näin? Ei. Puolittamalla materiaalivahvuus, paloluokka ei puolitu. 50mm valu ei anna mitään paloluokkaa, koska sitä ei ole testattu polttokokein.

Kohteessa on valurautaa 110mm uudet viemärit. Palokatkodetailin mukaan putkeen pitää laittaa myös kivivillaputkieristettä 1.0 m pätkät rakenteen ylä- ja alapuolelle paloakryyli-kittauksen lisäksi. Miksi?

Kohteessa on valurautaa 110mm uudet viemärit. Palokatkodetailin mukaan putkeen pitää laittaa myös kivivillaputkieristettä 1.0 m pätkät rakenteen ylä- ja alapuolelle paloakryyli-kittauksen lisäksi. Miksi? Paloluokitus ei toteudu muutoin kuten suunniteltu. Mieti kuinka paljon lämpöä 110mm teräsputki johtaa palotilanteessa - se hehkuu punaisena. Joskus eristettä ei saada metriä, silloin laitetaan se matka mikä saadaan mahdollisimman paksua kivivillaeristettä. Esim vessanpönttö laatan yläpinnassa ...

Onko ratkaisua kupariputkelle jatkuvalla kivivillaeristeellä lattialaatassa?

Onko ratkaisua kupariputkelle jatkuvalla kivivillaeristeellä lattialaatassa? On, 54mm putkihalkaisijaan asti EI 180 toteutus löytyy. Aukko max. 300x300mm ja aukko min. putki eristettynä + 20mm. Paloakryyliä min. 25mm laatan yläpintaan ja sen alle min. 48mm kivivillaa. Putkieriste 20 mm paksua kivivillaa.

Teemme osastointitöitä linja-saneerauksien yhteydessä. Voinko saada tarjouksen tuotteistanne?

Teemme osastointitöitä linja-saneerauksien yhteydessä. Voinko saada tarjouksen tuotteistanne? Ota yhteyttä, niin saat hinnaston. Myymme palokatkotuotteet AINA jakelijoidemme kautta (vähintään lasku kiertää ) Katso kohta 11.

Voitteko ottaa palokatkourakan valvontavastuun kohteesta, johon tulee teidän palokatkot?

Voitteko ottaa palokatkourakan valvontavastuun kohteesta, johon tulee teidän palokatkot? Emme voi. Olemme maahantuoja

Ostin Tytan 2-K Palovaahtoa. Tuote ei turpoa lainkaan ja tulee ihme liruna kun sitä puristan 2-K tykillä.

Ostin Tytan 2-K Palovaahtoa. Tuote ei turpoa lainkaan ja tulee ihme liruna kun sitä puristan 2-K tykillä. Erittäin todennäköisesti tuote on vanhentunut. Katso leima tuotteesta. Tuote sisältää isosyanaattia ja sen säilyvyys on 12kk.

Onko Tytan sarjassa säädettävää mansettinauhaa?

Onko Tytan sarjassa säädettävää mansettinauhaa? Tällä hetkellä ei ole.

Voiko sinkattuja teräsputkia massata Tytan Paloakryylillä?

Voiko sinkattuja teräsputkia massata Tytan Paloakryylillä? Kyllä voi. Tuote ei sisällä grafiittia.

Kupariputkien pinta sinistyy paloakryylin reunakohdista. Mistä on kyse?

Kupariputkien pinta sinistyy paloakryylin reunakohdista. Mistä on kyse? Tytan paloakryyli on vesipohjainen. Tuote kuivuu siis siinä olevan veden haihtumisen myötä. Kupariputken pinta hapettuu tällöin pintakerroksestaan ja vaihtaa väriä sinertävään. Kyseessä on normaali kuparin hapettumisreaktio. Putki ei vahingoitu tästä. Sama ilmiö on nähtävissä esim kuparikatoilla. Värimuutos voidaan ehkäistä esim maalaamalla putket kohdista, jotka menevät rakenteen läpi.

Voidaanko paloakryylin kanssa viedä useita metalliputkia samasta aukosta läpi?

Voidaanko paloakryylin kanssa viedä useita metalliputkia samasta aukosta läpi? ETA-hyväksynnän mukaisesti tämä ei ole sallittu. Poikkeustilanteissa joskus näin on toimittu rakennuspaikkakohtaisena ratkaisuna, jolloin paloluokkaa ei voida antaa. Erityisesti kupariputkien kanssa toimenpidettä pitää välttää.

Muoviviemärin osastointiin on piirretty palokatkonauha ja min. 100mm paksu palokipsimassa. Haluttaisiin vaihtaa kipsi juotosbetoniksi. Onko ok?

Muoviviemärin osastointiin on piirretty palokatkonauha ja min. 100mm paksu palokipsimassa. Haluttaisiin vaihtaa kipsi juotosbetoniksi. Onko ok? Jos rakennusvalvonta hyväksyy juotosbetonin käytön, sillä on tapauskohtaisesti tehty palokipsin asemasta. Tällöin detailikuvat pitää muuttaa juotosbetonille. Maahantuojana emme silti anna yleistä hyväksyntää tähän, koska polttokokeet on tehty palokipsimassalla. Palokipsin lämmönsiirto-ominaisuus on parempi kuin juotosbetonilla. Lisäksi kipsi ei kutistu...

Mansetin asennuksessa ongelmana, että aukon reunat murtuu kun propataan. Miksi mansetin kiinnityssiivet eivät ole pidemmät?

Mansetin asennuksessa ongelmana, että aukon reunat murtuu kun propataan. Miksi mansetin kiinnityssiivet eivät ole pidemmät? Aukkokoko on väärin, jos näin tapahtuu. Aukko mansetille pitää olla pienempi kuin mansetin ulkohalkaisija. Putki +20mm on yleinen suositus aukolle. Kipsimassalla voidaan korjata ja oikaista rakennetta, ja kipsiin voidaan myöhemmin kiinnittää mansetti.

Mikä on Sewatek?

Mikä on Sewatek? ​Sewatek on läpivienti-moduli, joka toimii palokatkona. Tuotteen runko muodostaa yhdessä läpiviennin savukittauksen kanssa osastoinnin. Käytetään esim. kupari-tai ​teräsputkien läpivienteihin vaaka- tai pystysuunnassa. Tuote on usein valmiiksi asennettu jo elementtitehtaalla. Savukittaus tehdään esim. paloakryylillä.

Työmaalla osastointiin palokatkonauhalla 110mm PVC-putkea pystysuunnassa kerrosten lävitse

Työmaalla osastointiin palokatkonauhalla 110mm PVC-putkea pystysuunnassa kerrosten lävitse. Nauhaa piti laittaa 2 kierrosta putken ympärille mutta alihankkija laittoi vahingossa vain yhden kierroksen ja valoi laatat kiinni. Mitä pitäisi tehdä? Ei haluta purkaa enää. Tehkää osastointi mansetilla laatan alapintoihin. Tällöin ei tarvitse purkaa mitään. Puuttuva kierros nauhaa tarkoittaa, että paloluokkaa ei välttämättä ole lainkaan, jos paisunta ei riitä sulkemaan palossa koko putkilinjaa.

Pitäisi tehdä matkustajalaivan konehuoneen palokatkot. Mikä tuote sopii parhaiten, lähinnä teräsputkia ja kaapeleitä laipioiden lävitse?

Pitäisi tehdä matkustajalaivan konehuoneen palokatkot. Mikä tuote sopii parhaiten, lähinnä teräsputkia ja kaapeleitä laipioiden lävitse? Laivoihin ei käy mikään Tytanin palokatkotuote. Hyväksynnät ovat vain rakennuksiin kuivalla maalla. Laivoihin palokatkoja toimittaa mm. Roxtec Oy.

Miten kannakointi pitää tehdä palokatkoihin?

Miten kannakointi pitää tehdä palokatkoihin? Katso detail-kuvasta annettu etäisyys ja myös annetaanko etäisyys vielä toisellekin kannakkeelle (seinissä esim 270mm ja 470mm ) Lattiassa palokatkon kannakointi tulee osastoinnin yläpuolelle (esim 350mm), seinissä molemmin puolin rakennetta. Kannakoinnin palonkesto pitää olla vähintään palokatkon palonkesto - palamatonta materiaalia käytännössä. Esim. muovinen nippuside ei voi olla kaapelinipun kannakointina osastoivassa paikassa. Osastointien kohd...

Pitääkö Sprinkler-putket eristää palokatkon kohdalla?

Pitääkö Sprinkler-putket eristää palokatkon kohdalla? Kyllä pitää, vähintään 500-1000mm rakenteen molemmin puolin palokatkodetaljin mukaan. Sprinkler-putket ovat metalliputkia, jolloin putken materiaali on lämpöä johtavaa. Eristämällä putki, estetään lämmönjohtuminen toiseen palo-osastoon. Sprinkler-putket ovat lisäksi usein kohteissa, joissa voi olla liikuntarajoitteisia ihmisiä; siksi niiden palosuojausta ei pidä toteuttaa määräysten vastaisesti. Palotilanteessa paine verkossa voi laskea, jol...

Onko Tytan palokatkot halogenivapaita?

Onko Tytan palokatkot halogenivapaita? Kyllä ovat. Eli niistä ei muodostu syövyttäviä kaasuja tai sammutusvesiä palotilanteessa. Soveltuvat esim. metroverkkoon käyttöön.

Onko Tytan 2-K vaahdolle jokin asennussyvyys? Aukon koko ontelolaatassa on 800 x 750mm.

Onko Tytan 2-K vaahdolle jokin asennussyvyys? Aukon koko ontelolaatassa on 800 x 750mm. Kyllä. Minimisyvyys on 144mm tai 200mm. Vaahto ei anna mitään paloluokkaa jos sitä on laitettu vain näöksi pintakerros. Aukkosi on kuitenkin liian iso 2-K vaahdolle. Hyväksynnät rajoittaa aukon max. koon 450x450mm lattioissa tai kaapeleilla reikä 300 mm tai 270mm x 270mm. Katso tekniikoiden väliset etäisyys-minimit ohjeesta mikäli aukossa on useita eri tekniikoita.

Onko rajoitusta tekniikkakuilussa tekniikan määrän aukossa? Kipsimassalla toteutus.

Onko rajoitusta tekniikkakuilussa tekniikan määrän aukossa? Kipsimassalla toteutus. Aukkoon max. 60 % tekniikkaa. Tekniikoiden etäisyys aukon reunoista min. 30 mm. Keskinäinen etäisyys aukon sisällä palamattomilla tekniikoilla 0 mm, palavilla 30 mm. Jos käytät valupohjana muuta kuin kovaa kivivillalevyä, valupohja pitää lopuksi poistaa.

Minkäkokoinen aukko seinään paloakryylillä tehtävään 32mm putkiläpivientiin?

Minkäkokoinen aukko seinään paloakryylillä tehtävään 32mm putkiläpivientiin? Minimi on putki + 20 mm eli aukko vähintään halkaisija 52 mm. Mahdollinen putkieriste pitää huomioida ja mitoittaa reikä eristetyn putken halkaisijan mukaan, silloin kun eriste viedään läpi palokatkon.

Miten ELPO-hormi osastoidaan?

Miten ELPO-hormi osastoidaan? Hormi itsessään on oma valmis palo-osasto. Tarkista ensin onko valmistajalta ohjeistusta. Kaikki hormista lähtevät tai siihen tulevat tekniikkalisäykset pitää tehdä palokatkona. Toteutus yleensä palokatkonauha (muoviputkihaarat) tai 2-K palovaahto (sähkönousut)

Palokatko tulee elintarvikehuoneistoon. Miten pitää toimia?

Palokatko tulee elintarvikehuoneistoon. Miten pitää toimia? Palokatko voidaan päällystää massalla, millä on elintarvikehyväksyntä. Huomioi, että tämä ylimääräinen massa ei saa vähentää varsinaisen palokatkotuotteen asennussyvyyttä. Rakennuskemian tuotteista RK Fix and Seal Original (entinen Ratkaisumassa) tuotteella on elintarvikehyväksyntä, värilliset massat (ei kirkas) ​Tuotetta myy mm. Tokmanni.

Kohteen lämpötila on sisällä pakkasen puolella yöaikaan. Onko tästä ongelmia palokatkoja ajatellen?

Kohteen lämpötila on sisällä pakkasen puolella yöaikaan. Onko tästä ongelmia palokatkoja ajatellen? Vesipohjaisten tuotteiden kanssa tämä tietää ongelmia. Paloakryyli tai palokipsimassa ovat vaarassa haljeta kuivumisvaiheessa, mitä kylmempää, sitä isompi riski. Kohteen lämpötilan pitäisi olla nollan yläpuolella osastointityötä ajatellen.

Lämpöpatterien 16mm nousuputket 2 kpl rinnan 50mm välillä. Voidaanko osastoida paloakryylillä?

Lämpöpatterien 16mm nousuputket 2 kpl rinnan 50mm välillä. Voidaanko osastoida paloakryylillä? Kyllä, mutta paloakryyli-toteutus vaatii erillisen aukon kummallekin putkelle. Yhdistelmänä voidaan toteuttaa 2-K palovaahdolla tai palokatkolevyllä.

Palokatko-koulutuksessa opastettiin mansetista, että se jää rakenteen ulkopuolelle. Kohteessa on levyhormiin asennettu mansetti rakenteen sisään, teidän luvalla. Miten tämä on mahdollista?

Palokatko-koulutuksessa opastettiin mansetista, että se jää rakenteen ulkopuolelle. Kohteessa on levyhormiin asennettu mansetti rakenteen sisään, teidän luvalla. Miten tämä on mahdollista? Poikkeava asennus voi olla joskus ainoa vaihtoehto tehdä edes tyydyttävä palokatko. Kyseisessä tapauksessa asiasta keskusteltiin rakennusvalvonnan kanssa ja yhdessä hyväksyttiin rakennuspaikkakohtaisena toteutuksena mansetin kääntäminen. Levyrakenteet voivat olla hankalia toteuttaa, esim. tässä tapauksessa ma...

Palo-oven asennusohjeessa on karmin ja rakenteen väli neuvottu eristettävän kivivillalla ja palomassalla. Voiko vaihtoehtoisesti käyttää PU-vaahtoa, jolla on paloluokitusta?

Palo-oven asennusohjeessa on karmin ja rakenteen väli neuvottu eristettävän kivivillalla ja palomassalla. Voiko vaihtoehtoisesti käyttää PU-vaahtoa, jolla on paloluokitusta? Voidaan, edellytyksellä, että rakennesuunnittelija hakee muutoksen rakennusvalvonnasta. Tällöin tehdään uusi lupakuva asennukseen. Tytan B 1 vaahtoa voidaan käyttää saumoissa 20 mm asti kivi/betoni/tiili-rakenteessa, paloluokat EI 60 - EI 240 ja vaahdon paksuus 140 - 150mm. Lisäksi esim. puinen puitelista suojaa vaahtoa. E...

Kohteessa on vaatimuksia rakennusmateriaalien päästöluokkien suhteen myös palokatkoille. Mitä luokituksia Tytanin palokatkoille on?

Kohteessa on vaatimuksia rakennusmateriaalien päästöluokkien suhteen myös palokatkoille. Mitä luokituksia Tytanin palokatkoille on? Tytan Palokatkolevyllä on M 1 päästöluokitus. Kaikilla muilla tuotteilla on EC 1plus- todistus, joka on korkein eurooppalainen rakennusmateriaalin päästöluokitusstandardi, ja vastaa käytännössä M 1 -luokitusta.

Vanhaan palokatkoon tekniikkakuilussa pitäisi lisätä yksi pieni kaapeli. Kipsimassalla tehty valu aikanaan. Miten palokatko merkitään tämän jälkeen - uuden vaiko vanhan palokatkon mukaan?

Vanhaan palokatkoon tekniikkakuilussa pitäisi lisätä yksi pieni kaapeli. Kipsimassalla tehty valu aikanaan. Miten palokatko merkitään tämän jälkeen - uuden vaiko vanhan palokatkon mukaan? Lain mukaan pieniä muutoksia saa tehdä. Yksittäinen pienen kaapelin tuominen kipsimassan läpi on sellainen. Tällöin palokatkotarra jää edustamaan alkuperäistä palokatkoa, koska sitä ei pureta vaan siihen lisätään tuo kaapeli. Kaapelinlisäys tulee saattaa kuitenkin kohteen piirustuksiin ja kaapelin palokatko tä...

Kohteeseen tulee PP-muoviset dB-viemäriputket / Rehau Raupiano plus. Mitä palokatkotuotteita voidaan käyttää?

Kohteeseen tulee PP-muoviset dB-viemäriputket / Rehau Raupiano plus. Mitä palokatkotuotteita voidaan käyttää? Ko. putkelle löytyy hyväksyntiä mansetille ja palokatkonauhalle.

Ovatko hyvin ohutseinäiset alumiinisuojaputket kaapeleille palamattomia?

Ovatko hyvin ohutseinäiset alumiinisuojaputket kaapeleille palamattomia? Näiden palonkesto on käytännössä niin huono, että suosittelemme käsittelemään näitä putkia kuten palavia.

Miksi kupariputkille on omat hyväksynnät? Eikö teräsputken hyväksyntä ole sama asia?

Miksi kupariputkille on omat hyväksynnät? Eikö teräsputken hyväksyntä ole sama asia? Molemmat putkimateriaalit ovat käytännössä aina palamattomia. Sen sijaan lämmönjohtokyky on kuparilla noin 7-kertainen teräkseen verrattuna. Tällöin lämmönnousu kupariputkea pitkin palo-osaston toisella puolella on todellinen ongelma ja pitää huomioida. Kupariputkesta emittoituva lämpökuorma tulipalossa voi sytyttää materiaaleja siten paljon nopeammin osaston toisella puolen kuin teräsputki.

110mm muoviviemäriputket on asennettu linjaan 2 kpl vierekkäin ja läpimenokohdassa on hyvin vähän tilaa rakentaa palokatko. Miten voisi toimia? 

110mm muoviviemäriputket on asennettu linjaan 2 kpl vierekkäin ja läpimenokohdassa on hyvin vähän tilaa rakentaa palokatko. Miten voisi toimia? Tutki onko mahdollista käyttää mansettia ( molemmin puolin seinää) Jos ei onnistu ja palokatkonauhaa ei saada rakenteen sisään, käytä grafiittimassaa. Sillä turpoaminen on massoista voimakkainta. Esim. EI 60 saavutetaan kun grafiittimassaa on minimisyvyys 25mm molemmin puolin + kivivillasullonta 25mm kerrosten välissä. Täyttökorkeus 20 - 60 mm massall...

Palokatko kaapeleille tulee toisesta päästä ulkotilaan. Pitääkö tässä valita tuote eri lailla?

Palokatko kaapeleille tulee toisesta päästä ulkotilaan. Pitääkö tässä valita tuote eri lailla? Suojaa ulkotilaan tuleva katko pinnoittamalla se MS-polymeripohjaisella massalla. Voit käyttää esim. Tytan B1 palomassaa, joka on home- ja UV-suojattu. Päällystys tällä massalla ei vaikuta esim paloakryylin toimintaan palotilanteessa, mutta päällysteelle ei myöskään huomioida lisäystä palonkestossa.

Kohteen osastoiva seinärakenne on ns. pelti-sandwichiä. Onko ETA-hyväksyntää tai VTT/Eurofins-polttotestituloksia?

Kohteen osastoiva seinärakenne on ns. pelti-sandwichiä. Onko ETA-hyväksyntää tai VTT/Eurofins-polttotestituloksia? Ei ole. Olemme toteuttaneet näihin kuitenkin palokatkoja ja tällöin mennään rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän mukaan, mutta asia pitää varmistaa rakennusvalvonnasta esim. rakennesuunnittelijan toimesta. Älkää asentako ennenkuin kuvat on hyväksytetty rakennusvalvonnassa. ​Yksi hyvä lisäkeino sandwichissä on pellittää läpivientiaukko, tällä estetään tulen pääsy sisälle elementtiä...

Korvaako palokatko IV-kanavassa palopellin?

Korvaako palokatko IV-kanavassa palopellin? Ei korvaa. Palopelti pitää asentaa jos se on LVIS-suunnitelmissa sisällytetty. Pellin asentamiseen on oma ohjeistus pellin valmistajalta. Tytan palokatkodetaileissa pelti on termillä palonrajoitin.

Rakennesuunnittelija ei ole kuullut Tytan palokatkoista, vaikka haluaisin niitä käyttää kohteessa. Miten eteenpäin?

Rakennesuunnittelija ei ole kuullut Tytan palokatkoista, vaikka haluaisin niitä käyttää kohteessa. Miten eteenpäin? Voimme tavata rakennesuunnittelijan. Meiltä löytyy tarvittavat palokatkojen työkuvat PDF ja DWG-muodoissa. Meiltä löytyy myös asentava yhteistyökumppani ja palokatkosuunnittelijoita, jotka mahdollistavat suunnittelun myös alihankintana tai käytännön työn työmaalla.

Kohteessa on palokatkosuunnitelma tehtynä eri tuotemerkin palokatkotuotteille. Eli niillä on toteuttava palokatkot?

Kohteessa on palokatkosuunnitelma tehtynä eri tuotemerkin palokatkotuotteille. Eli niillä on toteuttava palokatkot? Ei välttämättä. Suunnitelma voidaan päivittää Tytan B1-sarjallekin. Tällöin tehdään uudet työkuvat aukoittain/saumoittain ja rakennesuunnittelija leimauttaa ne rakennusvalvonnassa. Kohteesta ja urakan suuruudesta riippuu miten kannattavaa tämä on. Vaihtaminen ei ole mitenkään harvinaista. Tällaista suunnitelman vaihtoa varten meillä on yhteistyökumppani.

Rakenne on kahiseinä 80mm. Teillä ei ole hyväksyntäkuvissa kyseistä rakennetta?

Rakenne on kahiseinä 80mm. Teillä ei ole hyväksyntäkuvissa kyseistä rakennetta? Kevytseinien eli kipsilevyseinien ETA:ssa olevat hyväksynnät soveltuvat kivirakenteiseen seinään. 80mm kahitiili-seinällä on vähintään 100mm kipsilevyseinän palonkesto. Mutta kiviseinien hyväksynnät eivät sovellu kevytseinään. Jossain tapauksissa seinän paksuutta joudutaan lisäämään osastoinnin kohdalle, esim palokatkolevyllä.

Mikä Tytanin palokatkoista tekee muita tunnettuja merkkejä paremman tuotesarjan?

Mikä Tytanin palokatkoista tekee muita tunnettuja merkkejä paremman tuotesarjan? Eri tuotesarjoilla on omat puolensa. Kun kohteen palokatkosuunnittelu alkaa, vertaa tuotteiden hintoja, tarvittavia paksuuksia ja sertifiointeja. Tytan tuotteet saat K-ryhmästä tai esim. Onniselta omilla sopimusalennuksillasi ja sinulle voidaan antaa maksuton koulutus tuotteiden käyttöön. Työmailla voi tulla eteen paikkoja, joissa et edes selviä yhden tuotesarjan tuotteilla. Mikään ei estä käyttämästä työmaalla use...

Voidaanko Tytan paloakryylillä tiivistää puukiukaan hormiliitos seinään?

oidaanko Tytan paloakryylillä tiivistää puukiukaan hormiliitos seinään? Ei missään tapauksessa! Paisuvana tuotteena paloakryyli alkaa paisua noin +200 asteen jälkeen, jolloin sen tilavuus kasvaa n. 5-kertaiseksi. Tällöin on olemassa riski rakenteen vaurioitumiseen ja sitä kautta jopa tulipaloon. Mitään palokatkotuotetta ei ole tarkoitettu jatkuvaan kuumentuvaan kohteeseen, palokatko on tulipalon sattuessa aina uusittava. Hormiliitos voidaan tiivistää Tytan tulisijamassalla tai elastisella Tytan...

Onko Tytan-sarjassa palokatkoa PEX-käyttövesiputkille?

Onko Tytan-sarjassa palokatkoa PEX-käyttövesiputkille? Löytyy ratkaisuja, esim. seinissä paloakryylillä + kivivillalla tai B1 palokatkolevyllä toteutettavissa. Myös B1 Palokipsillä onnistuu pystysuunnassa.

Miten toimia, jos palokatko ei ole asennettavissa työohjeen mukaisesti?

Miten toimia, jos palokatko ei ole asennettavissa työohjeen mukaisesti? Jos palokatko tehdään poikkeavasti, tarvitaan rakennuspaikkakohtainen hyväksyntä muutokseen rakennusvalvonnasta. Samoin toimitaan erittäin isojen putkikokojen kanssa, jos niille ei ole ETA-hyväksyntäpolttoja olemassa tai jos kohteen rakenteet palokatkon kohdalla ovat esim. puuta. Työmaan vastaava mestari ei voi muuttaa palokatkototeutuksia.

Käykö paloluokiteltu Tytan B1 pistoolivaahto kaikkeen palotiivisteeksi?

Käykö paloluokiteltu Tytan B1 pistoolivaahto kaikkeen palotiivisteeksi? Kaikkeen; ei käy. Tuote on paloluokiteltu saumoihin kivi/betonirakenteissa. Sauman maksimileveys palo-osastossa saa olla 20 mm. Tyypillinen käyttökohde on esim parvekelaatan ja kerrostalon rungon välin saumaus EI 60 paloluokkaan. Myös palo-ovien karmeihin löytyy muutamia detailikuvia.

Asunto-osakeyhtiössäni on palo-osasto, johon ei ole tehty lainkaan palokatkoja.

Asunto-osakeyhtiössäni on palo-osasto, johon ei ole tehty lainkaan palokatkoja. Ota yhteyttä taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään. Kaikkien asukkaiden etu on, että palo-osastointi laitetaan kuntoon. Jos palo-osasto on rakenteilla tai remontissa, palokatkot pitää olla siinäkin tapauksessa tilapäistoteutuksella asennettu.

Palokatkotarroja tarvittaisiin. Mistä niitä saa?

Palokatkotarroja tarvittaisiin. Mistä niitä saa? Ota yhteyttä, toimitamme tarroja oman tuotesarjamme asennuksiin. K-Raudasta ja Onniselta voit kysyä myös. Älä koskaan asenna väärän tuotemerkin tarroja, tämä voi johtaa epäselvyyksiin, vääriin paloluokituksiin ja jopa kohteen hylkäämiseen rakennustarkastuksessa.

Autotallin putkiläpivienti on tehty seinän läpi PU-vaahdolla. Onko läpivienti tehty paloteknisesti oikein?

Autotallin putkiläpivienti on tehty seinän läpi PU-vaahdolla. Onko läpivienti tehty paloteknisesti oikein? Riippuu siitä onko läpivienti tehty osastoivaan seinään. Jos tallissa ei ole palo-osastoa (esim. EI60) niin läpivienti voidaan toteuttaa ilman palokatkoja. Mutta jos tila on määritetty palo-osastoksi (kattilahuone tms.) niin putkiläpiviennin pitää edustaa osaston paloluokitusta. Tuo selvinnee tallin rakennuslupapiirrustuksesta. Jos PU-vaahto on tällöin paloluokiteltu riittävään paloluokk...

Toimiiko 2-K Palokatkovaahto tavanomaisella silikonipuristimella?

Toimiiko 2-K Palokatkovaahto tavanomaisella silikonipuristimella? Ei toimi. Tuote vaatii oman, erikantaisen 2-K puristimen, jossa on tarpeeksi voimakas puristus. Mikäli teet tuotteella usein asennuksia, kannattaa akkukäyttöisen puristimen hankinta.

Tarvitsen palokatkosuunnitelman. Saako Teiltä?

Tarvitsen palokatkosuunnitelman. Saako Teiltä? Voimme antaa vinkkejä mistä kysyä tarjousta. Pääsääntöisesti hankkeeseen ryhtyvä maksaa suunnittelun.

Minulla on Tytan Tulisijamassaa, jonka lämmönkestoksi annetaan +1500 astetta. Voiko tuotetta käyttää palokatkona?

Minulla on Tytan Tulisijamassaa, jonka lämmönkestoksi annetaan +1500 astetta. Voiko tuotetta käyttää palokatkona? Ei voi eikä saa käyttää. Tulisijamassalla ei ole palotestauksien kautta hankittua paloluokitusta eikä tuotetta on suunniteltu käytettävän passiivisena palontorjuntatuotteena. Tuote soveltuu ei-paloluokiteltujen läpivientien ja saumojen tiivistämiseen, kohteissa joissa lämpötilat ovat korkeita. Et tarvitse erityiskoulutusta tuotteeseen.

Mistä Tytan B1-palokatkotuotteita voi hankkia?

Mistä Tytan B1-palokatkotuotteita voi hankkia? Tuotteita on myynnissä K-Raudoissa ja Onninen Express-myymälöissä. Myös Etrasta saa tilaamalla. Vantaalla Kartecon Oy myy tuotteitamme. Puuilo myy paloakryyliä ja palopistoolivaahtoa.

Mikä ero on palokatkonauhalla ja palokatkomansetilla?

Mikä ero on palokatkonauhalla ja palokatkomansetilla? Toimintaperiaate on molemmissa sama eli tuotteissa oleva grafiitti paisuu voimakkasti kun lämpötila nousee noin +350 asteeseen ja ylitse. Nauha sijoitetaan rakenteen sisään ja mansetti jää rakenteen ulkopuolelle, tämä on suurin ero. Muista tiivistää rakenteen ja mansetin/nauhan väli savukaasutiiviiksi, muutoin osastointi ei toimi oikein ja äänet ja ruuankäryt voivat kulkeutua osastosta toiseen.

Palokatkon asennuskohteessa on muoviputki vaikka palokatkosuunnitelmaan on piirretty teräsputki. Asennetaanko palokatko silti alkuperäisen palokatkosuunnitelman mukaisesti?

Palokatkon asennuskohteessa on muoviputki vaikka palokatkosuunnitelmaan on piirretty teräsputki. Asennetaanko palokatko silti alkuperäisen palokatkosuunnitelman mukaisesti? Ei. Ota yhteys vastaajaan työnjohtajaan tai meihin. Jos sinulla on ko. muoviputkikoolle soveltuva paisuva palokatkomateriaali, voit asentaa sen, mutta tieto muutoksesta tulee saattaa tilaajan ja palokatkosuunnittelijan tietoon.

Olen asentanut toisen valmistajan palokatkoja pitkään. Voinko asentaa Tytan-palokatkoja ilman Rakennuskemian palokatkokoulutusta?

Olen asentanut toisen valmistajan palokatkoja pitkään. Voinko asentaa Tytan-palokatkoja ilman Rakennuskemian palokatkokoulutusta? Vaikka sinulla on pitkä kokemus toisesta palokatkosarjasta, toisen tuotesarjan hyväksynnät voivat olla erilaiset. Tällöin vaikka asennus on tuttua, oikeat materiaalisyvyydet voivat poiketa. Lisäksi toisen tuotesarjan samankaltainen tuote voi olla erilailla palohyväksytty esim. läpivientien tai saumojen suhteen. Et voi tietää näitä yksityiskohtia ilman Tytan palokatko...

Mitä palonkestävyysaika tarkoittaa käytännössä?

Mitä palonkestävyysaika tarkoittaa käytännössä? Yhdistelmä EI tarkoittaa savukaasutiiveyttä ja lämmöneristävyyttä. Näihin liitetään luku, esim. EI 60, jolloin yhdistelmä tarkoittaa vähintään 60 minuutin tiiveyttä savukaasuja vastaan ja 60 minuutin eristävyyttä lämpötilannousua vastaan rakenteen toiselle puolen. Käytännössä palonkestävyysaika tarkoittaa tässä tapauksessa 60 minuutin poistumisaikaa tulipalon sattuessa osastoivan rakenteen toisella puolen oleville henkilöille eli esim. kerrostalo...

Mitä tarkoittavat Teknisissä Tuoteseloisteissa olevat E ja EI merkinnät?

Mitä tarkoittavat Teknisissä Tuoteseloisteissa olevat E ja EI merkinnät? E tarkoittaa savukaasutiiveyttä (osastoivuutta). I tarkoittaa eristävyyttä tulipalossa kohoavaa lämpötilaa vastaan, mitattuna palotestein rakenteen toiselta puolen. Suomessa vaatimus palo-osastointiin on lähes poikkeuksetta EI, eli molemmat tiiveys ja lämpötilan nousun estäminen pitää huomioida. Paloluokitus perustuu luokitusstandardiin EN 13501-2 ja sen velvoittaviin testistandardeihin EN 1366-3 ja EN 1366-4.

Miten palokatkojen asennusta valvotaan?

Miten palokatkojen asennusta valvotaan? Palokatkojen toteutus tehdään palokatkosuunnitelman mukaisiksi. Suurissa kohteissa rakennusvalvonta voi edellyttää etukäteen tehtyä palokatkosuunnitelmaa osana rakennuslupaprosessia. Palokatkojen asennuksesta ja hyväksynnästä vastaavat tilaaja ja toimittaja. Käytännössä he käyvät yhdessä tehdyt palokatkot lävitse ja tilaaja hyväksyy työn. Palokatkoja ei pääsääntöisesti tarkisteta rakennusvalvonnan toimesta (mahdollista epäselvissä tapauksissa) Tarkistus ...

Kuka on sertifioitu palokatkoasentaja. Kuka katkoja saa yleisesti asentaa?

Kuka on sertifioitu palokatkoasentaja. Kuka katkoja saa yleisesti asentaa? Henkilö kenellä on voimassaoleva VTT/Eurofins palokatkoasentaja-sertifikaatti. Palokatkon asennuksesta vastaavalla on näyttövelvollisuus henkilöstönsä riittävästä pätevyydestä. Vähimmäisedellytys on tuotemerkki-kohtainen asentajakoulutus ja henkilökohtainen asennuskortti. Tuotemerkki-koulutus ei tee sinusta sertifioitua palokatkoasentajaa, mutta toimii osana sertifioinnissa vaadittavaa jatkokoulutusta. Rakennusliike ta...

Mitä sertifikaatteja ja hyväksyntiä vaaditaan ajantasaisilta palokatkotuotteilta? 

Mitä sertifikaatteja ja hyväksyntiä vaaditaan ajantasaisilta palokatkotuotteilta? Helpointa on valita CE-merkitty palokatkotuote. Tällöin tuotteella on myös ETA-hyväksyntä ja tuotetta voidaan käyttää asennuksissa kaikissa EU-maissa. Palokatkotuotteen tulee olla EU:n alueella testattu yhtenevien testausmenetelmien mukaisesti. Tuotteen tulee on hyväksytty EN-standardin sertifikaattiin perustuen, CE/ETA-tekniseen hyväksyntään pohjautuen tai hyväksynnän tulee perustua ulkopuolisen, auktorisoidun t...

Mitä palokatkoista määrätään laissa? 

Mitä palokatkoista määrätään laissa? Suomessa maankäyttö- ja rakennuslaki antaa määräykset rakennusten paloturvallisuudesta. Keskeiset ohjeet annetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa E 1, Rakennusten paloturvallisuus. Siellä on kirjattu palokatkoista seuraavasti: ”Osastoivan rakennusosan läpi saa johtaa tarpeelliset putket, roilot, kanavat, johdot ja hormit edellyttäen, ettei olennaisesti heikennetä rakennusosan toimivuutta” E1 määräykset ja ohjeet koskevat uuden rakennuksen paloturva...

Mikä on palokatko? 

Mikä on palokatko? Palokatko on palo-osastojen välisten läpivientien paloeriste ja tiiviste. Sen tärkein tehtävä on estää liekkien, kuumuuden ja savukaasujen leviäminen läpivientien kautta rakenteessa. Palokatkon tulee toimia sille määritetyn minimi-palonkestoajan. Tällöin palokatko mahdollistaa ihmisten poistumisen tulipalosta ja estää lisävahingot. Palokatko ei saa levittää paloa, mutta se voi olla palavasta materiaalista valmistettu.